Welkom bij Stadsboerderij Kortrijk vzw.

Verschenen op /

Tweede coronaverjaardag van Lokaalmarkt Heule

De feestmaand voor 1 jaar Lokaalmarkt Heule, in maart 2020, was pas begonnen toen de lockdown afgekondigd werd. Nu strooit corona ook voor de tweede verjaardag roet in het eten. Toch laten we de moed niet zakken: dat feestje komt er ooit wel!

Het was een bizarre week toen de lockdown begon. Eerst moest alles dicht. Dan mochten voedingsmarkten misschien toch nog doorgaan. Er waren de nationale maatregelen, dan ook nog bijkomende maatregelen van Stad Kortrijk … Aan de berichten van toen op onze Facebookpagina zie je duidelijk hoe hectisch het was.

En het bleef hectisch. Na een sluiting van twee weken werd LokaalAfhaal gelanceerd, al was het toen nog niet onder die naam. Er bestond gelukkig al een aanzet voor een online bestelplatform. Dat werd in sneltempo klaargemaakt om volledig op bestellingen over te schakelen, voor alle producenten die wilden én konden meedoen.

Zowel voor onze vrijwilligers als voor de producenten was het een hele aanpassing. Bestellingen klaarmaken, sorteren en controleren is een heel andere manier van werken. We hebben dus veel geleerd in die periode. En er waren ook weleens groeipijntjes. Zo was er op een dag iets fout gelopen in het systeem, waardoor de bestellingen niet aan de juiste klant gelinkt waren. Gelukkig kunnen we goed uit de voeten met Excel, zodat alles toch nog goed kwam. En we vergeten ook nooit meer hoe onze bakker heeft staan vloeken toen hij doorhad dat hij een oude lijst afgedrukt had. Hij heeft alle bestellingen toen moeten herverpakken, terwijl zijn collega nog snel probeerde klaar te krijgen wat er ontbrak. Die dag is hij op slag een jaar ouder geworden!

De gesorteerde bestellingen staan klaar voor afhaling
Toen de mensen weer gewoon naar de markt mochten komen, zág je hoe iedereen heropleefde. Het rechtstreeks contact tussen klanten en producenten is een belangrijk onderdeel van het Lokaalmarktconcept. Dat werd zo extra duidelijk.
Olivier Marescaux (marktverantwoordelijke)

In de periode dat we enkel op bestelling konden werken, ontstond er wat meer uitwisseling met de andere Lokaalmarkten. Producenten die anders in Deerlijk, Roeselare of zelfs Brugge staan, konden zo ook in Heule leveren. Corona maakte het voor iedereen moeilijk, maar op die manier konden we die producenten toch wat steunen. Een aantal van die samenwerkingen zullen ook blijven. Zo is het af en toe mogelijk om struisvogelsteaks te bestellen.

Twee jaar Lokaalmarkt Heule wordt bescheiden gevierd, met een attentie voor alle klanten. Voor grotere evenementen en acties is het nog even wachten tot de bar weer open mag.