Welkom bij Stadsboerderij Kortrijk vzw.

Verschenen op 13 maart 2023

Brunch en livemuziek voor vierde verjaardag Lokaal Heule

Deze maand is het vier jaar geleden dat Lokaalmarkt Heule voor het eerst georganiseerd werd. Dat wordt gevierd met een brunch in de bar, waarbij er vooral producten van de standhouders op het menu staan. Louis en Jolien zorgen met hun mix van soul, pop en jazz voor de muzikale noot.

Op een Lokaalmarkt ligt de focus op lokale producenten en korte keten. Dat wil zeggen dat de meeste standhouders hoofdzakelijk voeding aanbieden die ze zelf gekweekt en/of verwerkt hebben. De praktische omkadering van de markt wordt verzorgd door de vrijwilligers van Stadsboerderij Kortrijk vzw. Hun bar met bijbehorende kinderhoek maken een marktbezoek een ideale uitstap voor jonge gezinnen: eerst gezellig samen ontbijten, en daarna op het gemak aankopen doen terwijl de kinderen opgevangen worden. Of die kinderen kunnen mee aanschuiven aan de kramen, want onderzoek wees uit dat ze makkelijker onbekende dingen willen proeven als ze de producent ervan kennen. De producenten willen dan ook altijd tijd maken voor een babbeltje. Naar de Lokaalmarkt gaan, is dus ook een sociaal gebeuren.

Op een Lokaalmarkt ligt de focus op lokale producenten en korte keten, maar het is ook een sociaal gebeuren.

"We zijn blij dat we deze verjaardag kunnen vieren", vertelt Bart Boone, een van de vrijwilligers achter de markt. "De andere Lokaalmarkten zijn allemaal gestopt, om uiteenlopende redenen. Door de hoge energie- en voedselprijzen is ook bij ons de opkomst wat kleiner. Ook haakten een aantal producenten af. Zo hebben we momenteel geen vleeskraam op de markt. Onze nieuwe coördinator, Tracy Cheng, is wel volop op zoek, maar het blijkt niet evident te zijn. Wie toch een stukje vlees wil, kan wel online bestellen bij Klein Gistelgoed, de varkenshoeve die vroeger nog zelf op Lokaalmarkt Heule stond. Op het bestelplatform vind je trouwens nog een aantal andere producenten die niet zelf op de markt staan, en in de winkel van Stadsboerderij Kortrijk, vlak naast de markt, vind je ook nog een heleboel lekkere dingen."

Wie in maart langskomt, kan in de bar enkele schilderwerken van C-ARTon bezichtigen. Kunstenaar Brecht Carton is bovendien meestal zelf aanwezig, dus je kunt hem mogelijk ook live aan het werk zien.